Om 175 hjärtan

Under sommaren 2012 fick många kvinnor & familjer det glädjande plusset på graviditetsstickan. Många av dessa kvinnor började söka sig ut i cybervärlden för att hitta andra kvinnor om också väntade barn, barn som skulle föddas i Mars 2013. Vissa hamnade på Familjeliv.se & en grupp för just Marsbebisar 2013. Efter några veckor fylldes gruppen på, vi var redan då ett stadigt gäng kvinnor från hela Sverige men även en del utanför Sverige (svenskar), i alla åldrar, förstagångs mammor som erfarna flerbarnsmammor. Tidigt i graviditeten började vi kommunicera, dela med oss av funderingar, oron, erfarenhet, längtan och ja, allt som har med graviditeten att göra och längtan till ett barn. I septembermånad, 2012, föreslog en av oss att vi kanske skulle gå över till Facebook istället, lättare att hålla koll på samtalsämnen, lägga upp bilder osv. Sagt och gjort så startade hon en grupp, hemlig och stängd då många i gruppen inte hade kommit ut med graviditeten offentligt. Sakta men säkert började gruppen att fyllas på med blivande mammor från gruppen från Familjeliv.se men även medlemmarnas vänner och bekanta som väntade barn i spannet slutet av Februari 2013 till början på April 2013.

Vi delade med oss om allt som berör graviditeten, oron, krämporna, kamperna, magbilder, längtan, ultraljudsbilder, namn, förlossningstankar, förberedelsen inför bebisen ankomst och annat som berörde våra liv på ett eller annat sätt. Ju längre in i graviditeten vi kom ju fler av oss började drabbas av allvarliga gravidkrämpor. Vissa drabbades av preeklampsi(havandeskapsförgiftning) och vart inlagda på sjukhuset, andra drabbades av HELPP. Flera drabbades av Hypermesis, en av oss var rullstolsbunden pga foglossningar, andra drogs med hemska sådana med. Graviditetsdiabetes drabbade några av oss (inklusive mig). Vi täckte i princip alla tänkbara graviditeteskomplikationer.

I December började gruppens tjuvstartare att tillkomma. Första bebisen föddes den 5/12 (BF 7/3), sedan kom nästa den 14/12 (BF 7/3), 26/12 (BF 7/3), 10/1 (BF 8/3), 29/1 osv. Gruppens prematurer började titta fram av olika anledningar. Men det otroliga i detta som ni ser är att de första prematurerna som föddes hade samma BF datum, bodde i Stockholm och hamnade på samma sjukhus, samma neonatalavdelning, vårdades av en i gruppen (en annan mamma som jobbar på neonatalavdelningen) och skrevs sedan ut i nästan samma veva. Oddsen för detta är nog rätt så litet.

Idag är vi 175 mammor med barn födda December 2012 – April 2013, vi har regnbågsfamiljer, tvillingar, IVF barn & prematurer. Gruppen har för oss betytt så otroligt mycket, ibland nästan avgörande, både under graviditeten, under våra kamper, under våra sjukhusvistelsen, under oron, sorg men även lyckan över de första ultraljuden, de första sparkarna, de första känningarna för förlossning, förlossningen i sig, ibland har det i princip varit live uppdateringar under förlossningar och färska bebisbilder & videon. Vi har tillsammans, 175 kvinnor delat med oss och varit med på en fantastisk resa från plusset till bebisen första andetag. Idag pratar vi om allt från amning, flaskmaning, sömnbrist, första leendet, bajsblöjor, kaskadspyor, ja allt som kommer med småbarnslivet. Men vi slutar inte där, bandet vi har, har tagit oss till att öppna oss om privata saker, familjelivet, jobbet, studier, relationer, livshistorier och allt som berör livet. Vi dömer inte varandra, vi är öppna för allt, vi peppar, vi stödjer & finns bara till för ventilering. Vi skippar google och BVC ibland för kunskapen som vissa av oss har är otrolig. Det kommer naturligt att vända sig direkt till gruppen före allt annat. Utöver detta tål det att tilläggas att en parallell pappagrupp skapdades på Facebook, då våra partners kände att de också saknade ett forum för deras känslor och tankar. Där fick de ventilera sig om sina hormonella fruar/sambon/flickvänner, tankarna inför pappaskapet, bebisen anskomst osv.

För en av alla mammor var dessvärre början till ett nytt liv allt annat än lätt eller rättvis. (Ni kan läsa mer om det under Historien bakom) Så vi bestämde oss för att göra det vi kan för att hjälpa denna familj, för tillsammans 174 mammor kan vi, på ett eller annat sätt, litet som stort bidra & hjälpa till en familj vars tuffa vardag inte är på grund av sömnbrist eller en ledsen bebis, utan så mycket mer. Kanske kan dessa små bidrag till slut ge mat på bordet, blöjor till barnet eller betala räkningar. Vi vet att vi inte är ensamma om att vilja hjälpa till, du kan också göra skillnad, liten som stor. Tillsammans kan vi!

Läs mer om hur du kan bidra under Hur kan du bidra? Vill du komma i kontakt med oss kan du maila 175hjartan@gmail.com

Tack!

(Av respekt till familjen håller vi alla anonyma tillsvidare)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: